Domeinregistratie

Domeinnaam
Een domeinnaam is een aanduiding voor een internetadres. Technisch gezien verwijst een domeinnaam naar een computeradres (IP-adres) dat uit cijfers bestaat. Omdat woorden gemakkelijker te onthouden zijn dan nummers, wordt een IP-adres gekoppeld aan een naam. Dit systeem is vergelijkbaar met dat van een telefoonboek, waarin namen gekoppeld zijn aan telefoonnummers; de internetgebruiker kan moeiteloos de gekoppelde website vinden. Een domeinnaam kan worden omschreven als een onderscheidingsteken op het internet, dat kenmerken heeft van een handelsnaam, een merk en een adres.

Herkenbaar
Als ondernemer bent u graag herkenbaar en bereikbaar. Internetgebruik blijft toenemen; een website is dus het middel bij uitstek om uw bedrijf te presenteren en profileren. Het adres van uw website is de domeinnaam. Net als een handelsnaam dient de domeinnaam als identificatiemiddel: de gekozen naam maakt de website herkenbaar en onderscheidt deze van andere websites.

Registreren
Pas na registratie van de gewenste domeinnaam kan een onderneming haar website online zetten en gebruiken. Het is dus noodzakelijk uw domeinnaam te registreren.

Internationaal
Wilt u ook buiten uw eigen land ondernemen? Registreer dan een internationale domeinnaam. U kunt kiezen voor de extensie van het land waar u wilt werken, zoals .be of .de. Om een groter publiek te bereiken, kiest u voor een bredere internationale domeinnaam zoals .com of .eu. U kunt uw internationale domeinnaam registeren op dezelfde website waar u ook uw nationale domeinnaam vastlegt. De kosten voor een internationale domeinnaam liggen vaak hoger dan die voor een nationale domeinnaam. Wanneer u een internationaal publiek wilt bereiken moet uw website dat streven ondersteunen. Zorg voor Engelse teksten en producten die aansluiten bij de interesse van mensen uit andere culturen.

Bescherming
Domeinnamen worden steeds belangrijker. Een eigen website met een doeltreffende domeinnaam is voor een moderne, concurrerende ondernemer essentieel. Inmiddels zijn er meer dan 162 miljoen domeinnamen en dat aantal blijft groeien. Het is belangrijk om de controle te houden over uw website en domeinnaam: zo weet u zeker dat potentiële klanten daadwerkelijk op uw eigen website terechtkomen. Uw domeinnaam symboliseert het imago van uw onderneming: bescherm hem tegen onrechtmatig gebruik.

Domeinnaam en handelsnaam
Een domeinnaam is niet de handelsnaam waarmee u staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Uw handelsnaam wordt beschermd door de Handelsnaamwet: verschillende ondernemingen mogen niet dezelfde handelsnaam gebruiken. De domeinnaam van een onderneming is helaas minder goed beschermd. Wanneer één onderneming de domeinnaam www.jansen.nl heeft geregistreerd, dan zijn andere partijen vrij om bijvoorbeeld de domeinnaam www.jansen.com te registreren. Daarom doet u er als ondernemer verstandig aan om direct andere beschikbare extensies van uw domeinnaam zelf te registreren en door te linken naar uw website!

Voorkomen is beter dan genezen
In tegenstelling tot een merk of handelsnaam, is een domeinnaam geen Intellectueel Eigendom. Het is niet uitgesloten dat u op het internet een domeinnaam tegenkomt die vrijwel identiek is aan die van uw onderneming. De meeste internetgebruikers gebruiken nauwelijks het internetadres om een website te bezoeken; zij zoeken de bedrijfsnaam of het product via Google. Lijkt de domeinnaam van uw concurrent erg op uw doemeinnaam, dan kan dit buitengewoon nadelig zijn voor uw bedrijf: u verliest namelijk potentiële bezoekers. U kunt hiervoor naar de rechter stappen, maar een gerechtelijke procedure is duur en hoeft niet in uw voordeel uit te pakken. Het aantal domeinnamen is de laatste jaren explosief gestegen: veel ondernemers beseffen dat voorkomen beter is dan genezen. Om hun eigen domeinnaam te beschermen, kopen zij meerdere extensies.

Buitenlandse concurrent
Vaak wordt gedacht dat een .nl-extensie voldoende is, omdat men alleen in Nederland onderneemt. Maar dat u uitsluitend in Nederland opereert, hoeft een buitenlandse concurrent er niet van te weerhouden om in uw gebied actief te worden. Het gebeurt regelmatig dat een buitenlandse concurrent voor extra handel een bestaande domeinnaam met een andere extensie laat registreren met de extensie .eu, .de, .be etc. Om dat te voorkomen is het verstandig om uw domeinnaam ook te registreren met andere extensies dan .nl.

Kies zorgvuldig
Een goede domeinnaam draagt bij aan uw zakelijk succes. Kies deze zorgvuldig! Een goede domeinnaam is meestal kort en bondig, ligt gemakkelijk in het gehoor, bevat geen streepjes, vertelt iets over uw bedrijf, is gemakkelijk in te typen en heeft een betrouwbare en herkenbare extensie.
Kies een nieuwe domeinnaam die de merkrechten van anderen niet schaadt. Op websites van hostingproviders kunt u kijken of een bepaalde naam is geregistreerd.

Eisen
Een domeinnaam moet aan enkele internationale eisen voldoen. Deze regels zijn van belang:

  • De domeinnaam bestaat uit letters, cijfers en/of mintekens.
  • Het minteken mag alleen tussen twee letters en/of cijfers staan.
  • Een domeinnaam bevat minimaal 2 en maximaal 63 tekens.
  • Domeinnamen mogen niet in strijd zijn met de openbare orde.
  • Een domeinnaam bevat geen hoofdletters, spaties of andere vreemde tekens.